Γενικώς και στοχευμένα

Δεν είμαι η ταμπέλα σου!

Στην εποχή μας οι ταμπέλες είναι βασικό στοιχείο της συμπεριφοράς και της αλληλεπίδρασης μας με το οτιδήποτε γύρω μας. Αν δεν είσαι το ένα είσαι σίγουρα το άλλο. Αν δεν αρέσεις, αν δεν κάνεις αυτό που σου λένε, αν δεν πας με την ροή τότε πολύ απλά δεν είσαι αποδεκτός και φυσικά έχεις μια υπέροχη ταμπέλα για να σου γνωστοποιεί ότι πλέον ανήκεις σ’ ένα περιθώριο φτιαγμένο για τους ανένταχτους της σημερινής ψευτοκουλτούρας, λες και είναι τόσο κακό να είσαι εκτός αυτής.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εντύπωση για το παραπάνω γεγονός· εδώ έχουμε κάτι που μοιάζει με την τακτική του σφαγείου, έχεις ένα ταμπελάκι που σου φόρεσαν όσοι ασκούν την δύναμη τους πάνω σου, χωρίς φυσικά την συγκατάθεση σου, αυτή είναι η μοίρα που αποφάσισαν για εσένα. Ευτυχώς αρκετοί ξεριζώνουν αυτά τα ταμπελάκια και τολμούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, αν τελικά το πετυχαίνουν, μπορεί να μην το μάθουμε και ποτέ..

Έτσι, έχουμε ταμπελίτσες με βάση το φύλο, την καταγωγή, την μόρφωση, τις επιλογές, τις προτιμήσεις, τις πεποιθήσεις ακόμη και τα βιώματά μας. Τις πρώτες ταμπέλες στην ζωή μας τις κερδίζουμε με βάση κυρίως, την εμφάνιση μας ή για να είμαι πιο σωστή, με βάση κυρίως το πως οι άλλοι μας βλέπουν.

Μπορεί βέβαια να είμαστε πολλά, όμως για τους άλλους θα είμαστε κυρίως αυτό στο οποίο επικεντρώνονται εκείνοι. Είναι άδικο, αν σκεφτεί κανείς, ότι η ταμπέλα που θα φορτωθεί είναι κατά μεγάλο ποσοστό βάση προσωπικού κριτηρίου εκείνου που θα του την φορέσει και όχι βασικό του χαρακτηριστικό.

Αν δηλαδή έχεις μέτριο ύψος και σε κάποιον αρέσουν οι ψηλές γυναίκες θα σε πει κοντή. Αν έχεις λιγότερα κιλά από το κανονικό κάποιος θα σε πει ανορεξικό. Αν έχεις πολύ λευκό δέρμα, μπορεί να σε αποκαλέσει άρρωστο, αφύσικο,αηδιαστικό μέχρι και φρικιό και φυσικά όλα αυτά δεν έχουν τέλος. Αλλά ακόμη και αν η εμφάνιση μας δεν προκαλεί μία τέτοια αντίδραση θα το κάνει το περιβάλλον μας. Πόσες φορές αλήθεια είπαμε κάτι που δεν αφορούσε το ίδιο το πρόσωπο αλλά κάποιον που ανήκει στον στενό του κύκλο;

Μας φορτώνουν ταμπέλες ανάλογα με το τι έχει κάνει ή είναι κάποιος άλλος, λαμβάνοντας σχεδόν πάντα μία υποτιμητικά απάνθρωπη συμπεριφορά. Είμαστε κατά περίσταση, ο γιος του κλέφτη, η αδερφή του ναρκομανή, η μάνα του καθυστερημένου, ο πατέρας του γκέι, ο φίλος του χοντρού, το αφεντικό του καταχραστή, η γραμματέας του λαμόγιου πολιτικού, δικηγόρου, γιατρού και πάλι εδώ όλο αυτό δεν έχει τέλος, ανεξάντλητη η έμπνευση των νονών δημιουργών..

Και αν δεν μας καλύπτει αυτή η κατηγορία για να φορέσουμε ταμπέλες, περνάμε με περίσσια ευκολία στις πεποιθήσεις και τα πιστεύω των άλλων. Κατά κύριο λόγο εδώ έχουμε λιγότερες ταμπέλες. Είναι όσοι μας ταιριάζουν, όσοι συμφωνούν μαζί μας άρα και τους αποδεχόμαστε με άλλες ταμπέλες, πιο ντελικάτες και φυσικά όσοι διαφωνούν μαζί μας και είναι πολύ απλά φασίστες, λαϊκιστές και υπάνθρωποι(εδώ πολλές φορές δίπλα στην ταμπέλα κουμπώνει και η λέξη《ψόφα》, η κλασική ευχή του κάθε αυτοαποκαλούμενου ανθρωπιστή, φιλόζωου και πνευματικού).

Βέβαια οι ταμπέλες όπως ανέφερα και πιο πάνω αφορούν καθαρά το πως βλέπουμε εμείς τα πράγματα και τους άλλους γύρω μας. Αν κάτι δεν μας αρέσει δεν σημαίνει πως εμείς αυτομάτως είμαστε οι καλύτεροι. Τα κριτήρια δεν είναι θεμιτά όταν μας εξυπηρετούν αλλά καταδικαστέα όταν μας εκθέτουν.

Αυτό που είμαστε δεν καθορίζεται από μόνο μια κατηγορία, ούτε από το πως μας βλέπει ο οποιοδήποτε αλλά από το σύνολο της ύπαρξής μας και κυρίως της συμπεριφοράς μας.

Οι ταμπέλες ενισχύουν τον διαχωρισμό, την έπαρση, τον εγωισμό, τον ρατσισμό και κυρίως τον φασισμό. Αν τις χρησιμοποιεί κάποιος δεν τις πολεμάει αλλά πολύ απλά τις ενισχύει!

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Δεν είμαι η ταμπέλα σου!”

 1. Είναι κι αυτό δείγμα πολιτισμού – ή έλλειψης αυτού. Λες και μια ιδιότητά μας χαρακτηρίζει αυτό που είμαστε. Μέχρι εκεί φτάνει ο νους… Εύλογες οι σκέψεις σου. Κάτια. Εύχομαι σύντομα να ξεπεράσουμε τα συμπλέγματά μας και να μπορούμε να βλέπουμε στους ανθρώπους αυτό που πραγματικά είναι. 🙂

  Αρέσει σε 4 άτομα

   1. Πολύ μου άρεσε αυτό που είπες! Να βλέπαμε τη προοπτική κάθε ανθρώπου! Ακόμα πιο δύσκολο βέβαια, τι καλά που θα ήταν! Καλημέρα! 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Καθώς σε διάβαζα Κάτια, μου ήρθε στο νου, το καλό του blogging και όχι του fb (που δεν έχω!) όπου οι ταμπέλες δεν μετρούν, έτσι, συν-ομιλούμε, ενίοτε ανοίγουμε τη καρδιά μας και δεν μας ενδιαφέρει, ούτε το φύλλο, ούτε η ηλικία, ούτε το επάγγελμα, ούτε η χώρα, η ώρα και η «φάτσα» του άλλου! Και αν στο blogging κάποιος κοπιάσει να δώσει μια άλλη εικόνα απ΄τη πραγματική, έρχεται η στιγμή που αποκαλύπτεται! (πχ φωτό γκόμενου/ας ή κλεμμένα κείμενα!) χαχαχα! 😛
  1. Τι πειράζει ή ποιον πειράζει η όποια ταμπέλα που μας φορούν;
  2. Είμαστε ή δεν είμαστε αυτοί που είμαστε και σε όποιον αρέσουμε όπως λέει το τραγουδάκι;
  3. Μήπως και οι ίδιοι έχουμε φορέσει μια ταμπέλα στον εαυτό μας και το αγνοούμε; (του άσχημου, του δυστυχισμένου, του άτυχου, του κατατρεγμένου);

  ΑΦιλάκια πολλά πολλά! (Α=Αληθινά) 🙂

  Αρέσει σε 4 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s