Γενικώς και στοχευμένα, Υποκειμενική οπτική

Οι νέοι σήμερα..

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, ειπώθηκε για ακόμη μία φορά η εξής φράση ξεσκονόπανο..
<<Μόνο εσείς οι νέοι μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα.>>
Ναι μόνο που εμείς οι νέοι μάθαμε από εσάς, τους παλιούς, πως να μπαίνουμε στο δημόσιο για την μόνιμη θεσούλα. Πως να λουφάρουμε για να περνάμε καλά. Πως να χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για να γίνεται γρήγορα η δουλειά μας εις βάρος των υπολοίπων κορόιδων. Πως να λαδώνουμε καθηγητές, πολιτικούς, δικαστές, τους πάντες προς όφελος μας. Πως να ξεγλιστράμε από τις ευθύνες μας. Πως να έχουμε αβάσιμη άποψη για όλους και για όλα και κυρίως, πως να ανεχόμαστε να μας ποδοπατούν!
Ήρωες, μπορεί ακόμη να γεννιούνται αλλά τους καίμε με τον τρόπο που τους μεγαλώνουμε!
Οι νέοι δεν είναι εξωγήινο είδος, ζουν και μεγαλώνουν ανάμεσά μας.
Εδώ, δίπλα μας..
Είναι το παιδί ατύχημα. Είναι το παιδί μπαλάκι. Είναι το παιδί που ήθελε αγάπη αλλά είχε μπόλικα παιχνίδια. Είναι το παιδί που του κάνουμε όλα τα χατίρια για να μην μας ζαλίζει. Είναι το παιδί που μπαίνει στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη και στο μηχανάκι χωρίς κράνος. Είναι το παιδί που κάνει φασαρία και είναι μονίμως τιμωρία. Είναι το παιδί που περνά τις τάξεις του σχολείου με το ζόρι και έπειτα το βολεύουμε σε μία θεσούλα για να τρέχει ο μισθός. Είναι το παιδί που άλλο ήθελε να γίνει αλλά κατέληξε στην δουλειά του μπαμπά του. Είναι το παιδί που ερωτεύτηκε αλλά που τελικά έκανε ένα γάμο συμβόλαιο, για το καλό του. Είναι το παιδί που είναι δυστυχισμένο αλλά που δεν το βλέπουμε..
Γιατί;
Γιατί δεν μας νοιάζει!
Αυτοί είναι οι νέοι σήμερα ή μάλλον έτσι είναι οι περισσότεροι!

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Οι νέοι σήμερα..”

 1. Αιτιολογημένη, αν και κάπως απαισιόδοξη εικόνα. Νομίζω ότι τώρα πια όπως έχουν τα πράγματα, οι νέοι βλέπουν την παγίδα και το πού οδηγούν όλες αυτές οι τακτικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά γαλουχούνται για όλα μέσα στην οικογένεια. Αλλά η αντίδραση κι η αμφισβήτηση που πάνε με την ηλικία, μπορούν να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα…
  Πολλά φιλιά, Κάτια μου!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Είναι απλώς η μία πλευρά.. Υπάρχουν πολλές προεκτάσεις απλώς είναι μία από τις πιο βασικές σε ότι αφορά την εκάστοτε νέα γενιά. Πώς περιμένεις κάτι να φυτρώσει αν δεν κάνεις τον κόπο να καλλιεργήσεις την γη και να βάλεις τον σπόρο.. 😊αγκαλιά μεγάλη Κατερίνα μου

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Καλημέρα. ξεκινάω από την τελευταία φράση της Κατερίνας. Η ανατροπή είναι επιλογή.
  Μη φαντάζεσαι πως λόγω ηλικίας (ανήκω στους μεγάλους, όχι στους νέους) έχω καμιά όρεξη να αμφισβητήσω τα όσα αποκαρδιωτικά κληροδότησαν οι μεγαλύτεροι στους νέους – και κυρίως στην Ελλάδα της ‘ευμάρειας». Όμως, η αμφισβήτηση και η ανατροπή είναι φρούτα που τα καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι, όταν πιάνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Αν κάπνιζαν οι δικοί μου, δε σημαίνει ότι θα καπνίσω, αν ψήφιζαν Χ, δε σημαίνει ότι θα ψηφίζω το ίδιο, αν στένευαν τον ορίζοντα της ζωής τους, δε σημαίνει ότι δε θα ανοίγω τα παράθυρο στο δικό μου ορίζοντα, αν θέλω να βγάλω φτερά, δε σημαίνει ότι θα με κρατήσει η μουρμούρα του παρελθόντος.
  Ίσως ακούγεται άδικος και αυστηρός ο τρόπος που το εκφράζω, αλλά στην ουσία για τον εαυτό μου τα λέω, για όσα έχω απαιτήσει από τον εαυτό μου, καθώς σιγά σιγά μεγάλωνα και ένιωθα να με βαραίνει η «κληρονομιά» που μου είχαν φορτώσει.Και φυσικά δεν έκανα θαύματα, φυσικά δεν επαίρομαι για τίποτα, όμως ξέρω πως από ένα σημείο και μετά (και μέχρι σήμερα) υπεύθυνο θεωρώ τον εαυτό μου, χωρίς υπεκφυγές.
  (Πόσο ζωντανή και αληθινή ανάρτηση! )

  πολλά φιλιά.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Συμφωνώ απόλυτα Διονύση. Εξάλλου αυτή είναι μια εκδοχή που αφορά εμάς και κατά πόσον έχουμε δουλέψει με τον εαυτό μας. Όμως εγώ θέλω να τονίσω καθαρά την δουλειά που έχουν κάνει οι παλαιότερες γενιές για τις πιο νέες. Όπως απάντησα και στην Κατερίνα.. Πώς περιμένεις να φυτρώσει κάτι αν δεν έχεις αφιερώσει χρόνο, κόπο, προσπάθεια και κυρίως αγάπη για να το καλλιεργήσεις. Για να φυτέψεις τον σπόρο, να τον φροντίσεις ώστε να μεγαλώσει και να σου δώσει καρπούς. Έτσι είναι και κι σχέσεις των ανθρώπων.. δεν μπορείς να περιμένεις κάτι αν δεν έχεις δουλέψει για αυτό 😊
   Μεγάλη αγκαλιά

   Μου αρέσει!

 3. Καλημέρα!! Πόσος Θυμός! Και,εν μέρει δικαιολογημένος για όλα όσα άσχημα βλέπουμε, κι ακούμε και ζούμε..Να περιμένουμε από τους νέους την ανατροπή; Όντως η γενιά η προηγούμενη γαλούχησε τα παιδιά της προβάλλοντας τις ανάγκες τις δικές της και για την ικανοποίηση του δικού της υπερτροφικού εγώ. Γινόταν και παλιότερα; Γινόταν..Σήμερα;; Υπάρχουν οι νέοι που λες και υπάρχουν και οι άλλοι.. Οι άλλοι, οι οραματιστές, οι σκεπτόμενοι. Από πάντα ήσαν οι λίγοι..Μάλλον, σήμερα έχουν γίνει πιο λίγοι.. Ένα μικρό μερίδιο ευθύνης στους γονείς, μα είναι και όλο το σύστημα που το θέλει έτσι, να τους λιγοστέψει.Τους γαλουχεί έτσι, τους εκπαιδεύει έτσι..Ποιο οργανωμένο πολιτικό σύστημα είναι εκείνο που θέλει να ανατρέφει αντάρτες; Τους θέλει υπάκοους, δημιουργικούς στο μέτρο και στην κατεύθυνση που θέλει.Γιατί όλα θέμα πολιτικής είναι και καταλήγουν να είναι. Η ευθύνη σήμερα είναι στον νέο που θα γίνει γονιός και τα έχει δει αυτά…Γιατί κάθε νέος μεγαλώνοντας τα βλέπει,αυτά, άλλος λίγο, άλλος πολύ…Η ζωή προχωράει χαρά μου..Και, η Ιστορία επαναλαμβάνεται..

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Πολλές φορές περιμένουμε να συμβεί το θαύμα.. σαν να είμαστε σε κάποια μυθική ιστορία ή σε κάποιο παραμύθι που το καλό πάντα επικρατεί. Ξεχνάμε πως ζούμε μια πραγματικότητα σκληρή στην οποία πρέπει να παλεύουμε ακόμη και για τα αυτονόητα, τα απλά, τα τετριμμένα.. Οι νέοι είναι το μέλλον αλλά το πως θα μεγαλώσουν εξαρτάται από εμάς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. . Ένας αδιάκοπος και πολύπλευρος αγώνας δηλαδή..

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s